lauantai 28. kesäkuuta 2008

vetreät näpit

Neulojan näpit ovat toipuneet vähitellen lähes viikon mittaisesta liikuntalomasta urheiluopistolla. Olipa ihana huomata uusien lihasryhmien olemassaolo, liikuttaa jäseniä porukalla, viettää juhannusta uusien ihmisten kera, nähdä lasten riemu liikkuessa ja tulla kotiin ehjänä, yhtenä kappaleena ja liikunnasta nauttineena. Tosin pohkeet jumissa, mutta sehän ei onneksi estä neulomista.

Neulojan näpit vertyivät hikiset hanskat kädessä kuntonyrkkeillen, rehevässä luonnossa sauvakävellen, poikasten kanssa palloillen, jättipallojumpassa ja kuntopiireissä. Ihaninta taisi kyllä olla järvellä melomassa. Se vapauden tunne, upea luonto ympärillä, hyvä juttuseura...



Automatkat taittuivat taas neuloen. Matkalla sain aikaiseksi kuopukselle raitasukat syksyä varten. Luulin neulovani hirvittävän suuret sukat, mutta taitaa pojalla vaan olla hirvittävän iso jalka. Jospa nuo menevät alkusyksyn. Ainahan voi uudet syksymmällä neuloa. Poika on tohkeissaan sukista, sillä malttoi hetkeksi pysähtyä palloilun lomassa esittelemään sukkia kameralle.



Sukkabuumilla ei ole loppua, sillä puikoilla on taas uudet sukat. Nyt neulominen käy joutuisasti, sillä sekä malli että lanka ovat vanhat tutut. Työn alla jo toiset Paraphernaliat Sisusta.

maanantai 23. kesäkuuta 2008

paraphernalia

Sukkaprojektini jatkuu onnistuneesti.

Paraphernalia-sukat
Lanka: Sandnes Garn Sisu, 2 kerää
Puikot: 2,25 mm
Koko: 39


  Löysin tämän aivan ihanan sukkaohjeen Käsillään-blogista ja ihastuin sukkiin saman tien. Näitä sukkia tikuttelinkin hitaasti ja hartaasti. Toinen jalkaterä tuli nimittäin neulottua kahteen kertaan, sillä sukkahuumassani kaventelin kantapään jälkeen silmukoita liian reippaasti. Vasta kärkikavennuksia aloitellessani huomasin erheeni. Ohjeen silmukkamäärä kun on se 68 eikä 64. Vissi ero siis.



Nämä harmaat sukat lähtevät postimiehen matkaan ja kohti Etelä-Suomea. Tädin sukkapakettiin sujahtaa toinenkin viime aikoina valmistunut sukkapari. Toivotaan, että ovat passelit ja lämmittävät. Hartaudella niitä ainakin on neulottu!

Testasin sukkia hetkisen ja totesin, että itsellenikin täytyy moiset neuloa. Vaikka silmukoita onkin reilummin, sukat ovat kuitenkin mukavan napakat ja tuo palmikkokuvio näyttää niin kauniilta sukan ulkosyrjällä. Lankakauppaan siis!

perjantai 13. kesäkuuta 2008

sukkia suvun naisille

Päivä on kulunut arkisia askareita puuhastellen, pitkästä aikaa auringonpaistetta ihmetellen ja pienimmäistä poikasta ihastellen. Selvästikin vajaa parivuotiaamme on nauttinut jakamattomasta huomiosta ja veikistellyt meille vanhemmille sataprosenttisesti. Pienoinen kaipaus mummilassa lomailevia isoveljiä kohtaan on tosin havaittavissa. Huomenna arki palaa taas huusholliin, talo täyttyy äänistä, eteinen kengistä ja jääkaapin ovi aukeaa selvästikin useammin.



Keväällä sain vihiä, että suvun naisilla on sukkapula. Saman tien laitoin puikot heilumaan ja jo kolmet sukat olen saanut valmiiksi. Neljännet ovat parhaillaan puikoilla.

Uutena mallina halusin kokeilla Knittyn rpm-sukkia, sillä pelkistetty ja helppo mallineule viehätti minua. Päätin neuloa ensimmäiset sukat Englannista tilatusta Araucania Ranco- Solids- langasta, josta olin jo kevättalvella neulonut itselleni sukat ja nuorimmaisellemme Terrieri-pipon. Vaaka näytti loppujen lankanyssäköiden painavan 84 g ja laskeskelin lankojen piisaavan naisten sukkiin. Ensimmäisen sukan kiikutin saman tien valmistuttuaan punnitukseen ja se painoikin 42 g.

Toisen sukan neulominen ei ollutkaan enää niin lystikästä, sillä jännitin langan riittävyyttä. Kaiken kukkuraksi huomasin langan sävyn muuttuvan tosi voimakkaasti vaihtaessani toiseen lankakerään jalkapöydän kohdalla. Omaa silmää sävynvaihto häiritsi aluksi kovastikin, mutta lähipiiri vain katsoi minua ihmeissään. Minäkö turhan tarkka?!? Sukat ovat kyllä tosi ihanat, pehmeät ja napakat jalassa. Niin, ja lanka muuten riitti. Sitä jäi kokonaiset 10 senttiä ylimääräistä!



Ohje: Knittyn rpm
Lanka: Araucania Ranco- Solids, 84 g
Puikot (vähäisessä käytössä hurjasti käyristyneet) 2,25 mm-bambut
Koko: 39/40

Sukkaprojektissani minulla on ollut lähes täysin vapaat kädet langan ja mallin suhteen. Ainut sukkatoive oli Kerttu-sukat, jotka valmistuivat parissa päivässä ja lähes ulkomuistista. Joutuisat, herkät ja muistorikkaat sukat. Tällaiset ehdin neuloa mumminkin jalkaan vuosi sitten.



Ohje: Kerttu-sukat
Lanka: Novita 7 veljestä, 121 g
Puikot: 3 mm
Koko: 39/40

Selvästikin ihastuin yksinkertaisiin rpm-sukkiin, sillä päätin kokeilla ohjetta vielä toisellakin langalla. Lankakaupasta mukaani tarttui harmaata Sandnesin Sisua, jota en ollut aiemmin neulonut. Lanka tuntui tottelevan minua mallikkaasti ja sukista tuli oikein nätit. Toivottavasti sukat kestävät ja pysyvät kuosissaan ahkerassa käytössä.

 

Ohje: Knittyn rpm
Lanka: Sandnes Sisu, 90g
Puikot: 2,25 mm tahi 2,5 mm
Koko: 39/40

Sukkabuumi jatkuu. Nyt vielä hetkeksi puikkoihin.
Mutta sitä ennen utelen, mikä on sinun mieluisin sukkaohjeesi. Josko avullanne löytäisin uusia mukavia sukkaohjeita...

torstai 12. kesäkuuta 2008

palloillen

Kesäloma on lähtenyt käyntiin kovin urheilullisissa merkeissä, eikä Itä-Suomen koleat lomasäätkään ole tuntuneet tahtia haittaavan. Koululaiset ovat juosseet milloin minkäkin pallon perässä, joko mailan kera tai ilman, leirimuonituksessa tahi äidin patojen äärellä. Pyykkikone nielee sisuksiinsa hikisiä pelipaitoja, nappiksia kiillotetaan, piikkareista haaveillaan, Karjalaisen urheilusivut ahmitaan aamupalaakin joutuisammin, jälkipelit jatkuvat suihkun jälkeen sängyssä. Hui. Sitä kai se oma lapsuuskin oli, mutta nyt äitinä välillä hengästyttää. Kuinkahan paljon hengästyttää, kun tuo nuorempi veljessarjakin rientää harjoituksissa? Nuorimmainen ainakin tuntuu todelliselta pelimieheltä. Alle parivuotias juttelee ammattilaisen lailla palloista, paitsioista ja maaleista. Samat tarinat jatkuvat öisin. Poika puhuu nimittäin unissaan.



Nyt pari päivää henkäisen ja ihmettelen, sillä kolme vanhinta veljestä on serkkutyttöjen kanssa mummin ja ukin hoivissa. Serkuksilla tuntuu olevan mummilassa lystiä: kalastamista, retkeilyä ja tietysti pelailua. Täällä koti tuntuu tosi isolta, huoneet ovat tyhjiä ja pysyvät järjestyksessä, kukaan ei puhu treeneistä tai unelmapiikkareista. Suurempia vieroitusoireita ei tosin pääse tulemaan, sillä pienimmäinen pomputtelee ilmapalloa ja selvittää minulle pihalla eron tennispallojen ja pesäpallojen välillä. Mies katsoo jalkapalloa telkkarista.

Palloilun lomassa olen löytänyt omille harrastuksilleni pieniä hetkiä ja olenkin neulonut useat sukat. Aikuisten sukat ovat vielä kuvaamatta, mutta pikkuisista Peppi-sukista sain jo napattua kuvan. Itseraidoittuva Austermann Step-lanka muuntui vauvalahjaksi kurssikaverini pienelle tyttärelle. Tykkään kovasti langan väreistä ja siitä, että raidoista tuli selkeät ja reilut. Sukistakin tuli melkoisen reilut pikku-Tildalle, mutta lapsillahan on taipumus kasvaa.

Onnellisia askelia elämääsi, pikku-Tilda!



Peppi-sukat

Ohje: oma
Lanka: Austermann Step mit Aloe Vera und Jojoba Öl, 35g
Puikot: 3 mm


Peppi-tarinoita onkin luettu viime päivinä urakalla. Tuo punatukkainen saparopää muuttaa nimittäin ihan meidän kulmakunnillemme kesäksi ja ajattelimme mennä tapaamaan häntä jonain kauniina ja lämpimänä päivänä. Luvassa on varmasti taas mieleenpainuva kesäteatterielämys!

Nyt hetkeksi puikkoihin ja Paraphernalia-sukkien pariin. Ihana ohje!