torstai 6. helmikuuta 2014

voihan psyllium

Kiitos kaikille sukkavinkkaajille viime postauksen tiimoilta. Ehkäpä laitan Kalajoki-sukat joku päivä puikoille. Kauniit ovat. Juuri sopivan pelkistetyt minun makuuni.


Sitä ennen tikuttelen ainakin tälle sukkaselle parin. Jotain kummaa on päässyt tapahtumaan, sillä iskin silmäni pitsisukkaan. Tosin en ole varma, luokitellaanko piirakkasukat pitsisukiksi. Novitan taannoisessa sukkalehdessä oli piirakkasukkien ohje, jonka koodasin Nalle-langalle sopivaksi. Näitä sukkia olen neulonut kellon kanssa kilpaa, sillä halusin yllättää näillä yhden synttärisankarin huomenna perjantaina. Todettava on, että kello kulkee sormiani nopeammin ja nämä taitavat valmistua vasta ystävänpäivälahjaksi.

 Syksyn myötä olen muuten joutunut totuttelemaan gluteenittomiin kokkailuihin ja leipomuksiin. Selvästikin tuo muutos on vähentänyt erityisesti leipomisintoa. Varsinkin kun joka kerta gluteenittoman pullan syötyäni olen todennut pärjääväni loppuelämäni jopa ilman pullaa. Ja se on jo hurjaa se!

 Olen jo vuosia leiponut täytekakut ja kääretortut gluteenittomina, mutta muu leivonta tuntuu uuden opettelulta. Voiko vehnäjauhot korvata noin vain gluteenittomilla jauhoilla? Mitä ihmettä on psyllium? Miksi taikinaan tuikataan ksantaania?

Päätin pari päivää sitten tarttua härkää sarvista, nappasin yhdestä blogista Runebergin torttujen reseptin ja marssin kauppaan ostamaan kookosjauhoa, hasselpähkinäjauhoa ja psylliumia. Leipominen oli yhtä hämmennystä. Muna ja juokseva hunaja eivät esimerkiksi tuntuneet millään vaahtoutuvan. Vaahtoutuvatko ne muuten oikeasti jollain? Minun leivonnaiseni näyttivät kaiken kukkuraksi ihan hiekkakakuilta! 

 Punssin sijaan kostutin kakkarat kollegani vinkkauksesta appelsiinimehulla. Vadelmahillot ja tomusokerikoristukset toivat selvästi ruunebärimäistä tuntua. Ihan sieviltä, kotikutoisilta näyttivät, mutta silmät kiinni syöden en olisi kyllä ikinä aavistanut syöväni Runebergin torttua. Mainio, konditoriamainen maku yllätti minut totaalisesti. Näitä teen uudemmankin kerran! 

 
 Pojat tuntuivat olevan hyvää pataa kanssani ja härräsivät ympärillä anellen toista maistiaista, sillä ne olivat kuulemma niin makoisia. Onko nää äiti oikeesti gluteenittomia? Hyviä! Selvästikin sain uutta intoa keittiöhommiin.

Itselle muistiin resepti:

Gluteenittomat Runebergin tortut
3 munaa
1,5dl juoksevaa hunajaa
1,5dl kookosmaitoa
1,25dl kookosjauhoa
1,25dl hasselpähkinäjauhoa
2 rkl psylliumia
1tl ruokasoodaa
0,5 tl suolaa
1 tl kanelia
1 tl kardemummaa
0,5 tl inkivääriä

Kostutukseen:
appelsiinimehua

Koristeluun:
vattuhilloa, tomusokeria ja vettä

4 kommenttia:

  1. Kaunis piirakkasukka! Kiitos Gluteenittomasta leivonta ohjeesta!!!! Itse olen joutunut siirtymään vuosi sitten gluteenittomaan ruokavalioon ja tuntuu,etten leivo nykyään ollenkaan(ainankaan itselleni).Tuota ohjetta kyllä kokeilen!

    VastaaPoista
  2. Sama juttu, olen vuoden noudattanut gluteenitonta, eikä leipominen hirveesti huvita. Lettuja ja vohveleita viitsin tehdä ja mutakakku ja muffinssit onnistuvat, mutta pullasta olen todennut voivani luopua. Se ei vaan onnistu. Noita runebergun torttuja täytyy kyllä kokeilla, vaikka se päivä nyt ohi jo menikin.

    VastaaPoista
  3. Sama virsi täälläkin, vuoden päivät gluteeniton ja kaiken kukkuraksi vielä maidotonkin... Pulla ei oikein pysty tekemään kunnollista, mutta muuten gluteeniton leipominen on aika "tavallista". Siis olen leiponut esim. joulupiparit, tai omenapiirakat ihan tavallisella ohjeella, korvannut vehnäjauhon gluteenittomalla jauholla, ja laittanut psylliumia sekaan. Ksantaania en oo juurikaan käyttänyt, ja hyvin nousee! Välillä tuntuu, että nousee liiaksikin! Sämpylöiden sun muiden kanssa pitää muistaa, että taikina on löysää, ei kannata kuin nostella löysästä taikinasta kasoja pellille, jos pyörittelee kiinteästä taikinasta kauniita palleroita, ne on varmasti kuivia.
    Ja tuo sukka, tulee niin mummo mieleen, se neuloi minulle 15 vuotta sitten pelkästään noita piirakka-sukkia! Kaunis ja nostalginen malli!

    VastaaPoista
  4. Mie en voi sietää niitä gluteenittomia jauhoja, mutta aika rohkeasti korvaan vehnäjauhoja esim. maissi- tai riisijauhoilla - joskus onnistuu ja joskus ei. Erilaistahan se leipominen on, ja sen myötä aina välillä sorrun tavallisiin vehnäjauhoihin, tai johonkin niistä tehtyyn, ja sitten sen nahassani tiedän.

    Riitta

    VastaaPoista